Què és la participació ciutadana?
La Participació Ciutadana és qualsevol intervenció activa, individual o col·lectiva, en els assumptes públics en funció d’interessos socials de caràcter particular, que representa una resposta de manera democràtica sobre qüestions de la vida social, econòmica, cultural o política que afecten una majoria.
En este sentit, és convenient assenyalar que està arreplegada tant en els *arts. 9.2 com en el 23.1 de la Constitució Espanyola. Contribuïx a crear governs més pròxims, eficients i de més qualitat, així com la possibilitat de col·laborar en la construcció d’una societat millor.
Art. 9.2 Correspon als poders públics promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l’individu i dels grups en què s’integra siguen reals i efectives; remoure els obstacles que impedisquen o dificulten la seua plenitud i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social.
Art. 23.1 Els ciutadans tenen el dret a participar en els assumptes públics, directament o per mitjà de representants, lliurement elegits en eleccions periòdiques per sufragi universal
La participació és un dret humà essencial i un deure de tota persona.
I participació social és el mateix?
No, ja que esta forma de participació implica explícitament que es realitze en agrupació de persones o des d’organitzacions civils (plataformes, associacions, etc.) per a la defensa, representació i millora dels seus respectius interessos. Però este tipus de participació pot i deu tindre una presència important en l’àmbit municipal.
OFICINA VIRTUAL DE PARTICIPACIÓ
Ajuntament de Rojales
L’Ajuntament de Rojales, vol afavorir mecanismes de cultura democràtica i participació mitjançant una Oficina Virtual de Participació Ciutadana, creant un canal d’informació que es convertisca en un referent a nivell provincial i autonòmic on s’aporta a la població una valuosa informació sobre com participar i fer valdre les diferents necessitats i interessos personals en les qüestions municipals, i a més conéixer en tot moment les iniciatives i projectes polítics que es pretenen dur a terme en el municipi mitjançant un apartat de pressupostos participatius.
Participació ciutadana com a instrument democràtic
En definitiva, la participació ciutadana que este equip de govern pretén ha de ser un instrument de mobilització i una oportunitat per a promoure governs oberts, i per a aconseguir això, és necessari el desenrotllament de processos mitjançant ferramentes i recursos que s’han de posar a l’abast de cada persona perquè siga l’o la protagonista del canvi que es desitja.
Per què és IMPORTANT la participació ciutadana?
Desenrotllar iniciatives de participació ciutadana a nivell municipal per a millora la capacitat d’entendre els desitjos, les preocupacions i la realitat de la població.
Provoca que les persones dediquen part del seu temps a ajudar la resta o a desenrotllar projectes comunitaris de manera activa i implicada
Genera un vincle de major relació amb l’administració i la població, augmentant l’escolta activa i la satisfacció bidireccional.
Solen promoure un estalvi significatiu en les polítiques locals, ja que la detecció de temes importants per a la vida en comú se sol realitzar “in situ” i generalment com a persona o col·lectiu afectat directament o indirectament.
Ajuda a prioritzar sobre les qüestions realment necessàries o de rellevància per a la ciutadania.
Gràcies a la tecnologia és molt menys costós i s’aconseguix un gran impacte.