Biblioteques

Biblioteca Municipal de Rojals “Miguel Ortega”
C / Zulaida, 20

Horari: L-V de 9h a 13h i de 17h a 20: 30h

Biblioteca Municipal de Rojales "Miguel Ortega"

Horari: Dilluns-Divendres de 9h a 13h i de 17h a 20: 30h
Biblioteca Municipal d’Heretats

Biblioteca Municipal d'Heretats

Horari: Dilluns-Divendres de 17h a 20h

Centre Cultural de Ciudad Quesada

C/ del Pino, 1

Horario: L– V de 8h a 21 h

Centre Cultural de Ciutat Quesada

Horari: Dilluns–Divendres de 8 a 21 hs

A les Biblioteques de Rojales et prestarem els llibres que necessitis, sempre amb el teu carnet.

Podràs fer ús gratuït de Wifi i ordinadors.

Podràs consultar les nostres enciclopèdies, revistes, llibres, còmics, etc.

Podràs apuntar-te i participar en el nostre club de lectura.

A les nostres sales d’estudi, podràs estudiar.

Els dimecres, de 18 a 19 h, hi haurà una Bebeteca.

Els cursos del ADL es faran aquí.

Normes
Per treure els llibres de la biblioteca, has de fer ús del teu carnet. Per fer-te’l, si no el tens, necessites una foto tipus carnet, el DNI, passaport o targeta de resident, i, si ets menor, el carnet de la teva mare, el teu pare o el teu tutor. El préstec durarà 20 dies renovables (es pot renovar per telèfon) i serà gratuït.

  1. Has de mantenir sempre un ambient de silenci i ordre per facilitar el teu treball i estudi i el d’altres persones que estan a la biblioteca. Si necessites dirigir-te a la bibliotecària o al bibliotecari a una altra persona FES-HO EN UN REMOR!
  2. Has de ser respectuós amb totes les persones.
  3. Per gaudir d’unes bones instal·lacions i equipaments has de cuidar-los. Recorda que són de tots i per a tots. No alteris la posició del mobiliari i equips i utilitza’ls degudament.
  4. No pots menjar ni beure dins de la Biblioteca.
  5. No pots accedir a la sala amb animals, bicicletes, monopatins …
  6. Els llibres i altres tipus de materials estan col·locats seguint un ordre, així que un cop consultats col·loca’ls, degudament, en el seu lloc corresponent o, si no recordes l’ordre, deixa’ls a la taula i la persona encarregada dels col·locarà.
  7. Si necessites fer servir l’ascensor, has d’avisar a la persona encarregada.
  8. A la Biblioteca tens ordinadors d’accés públic. S’utilitzaran amb fins acadèmics. També pots enviar i rebre correu electrònic. No està permès el seu ús per xatejar o entrar en pàgines de jocs.
.
La Biblioteca Pública Miguel Ortega va ser inaugurada el dissabte 10 de octubre de 1981 i va ser oberta tres dies després. Porta aquest nom en honor al senyor Miguel Ortega Roda, metge de la localitat. Don Miguel, tal com el coneixen els majors del nostre poble, va néixer a Almeria el 1909, però va viure a la Manxa la major part de la seva infància i infantesa. Va començar a treballar, molt jove, de mestre en una localitat propera.
En aprovar oposicions, va ser destinat a Bigastro, on va conèixer a la seva dona, la senyora Elisa. Mentre exercia la docència, es va treure per lliure la carrera de Metge. Durant la guerra civil va estar exercint de metge, el que li va donar una important experiència, i el va fer créixer com a persona i com a doctor. Finalitzada la guerra va estar al camp de concentració d’Albatera ia la presó del Seminari d’Oriola. Després de dos anys, li va ser concedida la llibertat, però no va poder exercir ja de mestre ni de metge en un càrrec públic.
Va ser per això, que es va establir a Rojales, ajudat pel DR. José Ramos Quesada. Aquí va haver de fer de tot: parts, cirurgia menor, malalties infeccioses i fins alguna autòpsia … Com la Oftalmologia li agradava molt, venia gent dels pobles del voltant a ser tractats de patologies oculars.
Va treballar 24 hores al dia, els 7 dies de la setmana i la seva consulta estava oberta a tothom, sense distinció. Va treballar a Rojales durant 42 anys, amb uns mitjans molt precaris, però amb una humanitat enorme. Don Miguel, segons paraules de la seva filla, la senyora Elisa Ortega, es va sentir RESPECTAT, VALORAT i ESTIMAT pel nostre poble i la nostra comarca.
Com a resum de la seva vida, la seva honestedat i el seu bon fer com a persona i com a metge, direm que en la seva làpida resa el següent epitafi: “Sr. Ortega, va fer el bé que va poder “. Pel que fa a la Biblioteca, el dia de la seva inauguració, va donar la Bíblia de casa, que encara tenim i conservem.
Al principi, aquesta biblioteca comptava amb 2073 volums, donats pel llavors Centre Nacional de Lectura. La Biblioteca es va instal·lar a les antigues escoles, hi havia una sala infantil i juvenil i una altra per a adults, que es comunicaven mitjançant un arc de lliure accés. També hi havia un gran pati, en el qual es trobaven els banys. L’entrada era lliure i els seus serveis eren gratuïts. El seu horari era: de dilluns a divendres de 17 a 20 hores i els dissabtes d’11 a 13 hores.
Per poder dur-te els llibres a casa, havies de fer-te el carnet de la Biblioteca. El carnet d’adults era vermell, i ho feien a partir dels 14 anys. L’infantil era groc.
Finalment, l’any 2000, es va inaugurar la nova Biblioteca, que va ser construïda sobre el solar que ocupava l’antiga. Amb aportacions de la Diputació, de la Generalitat Valenciana, donacions particulars i compra per part de l’Ajuntament, s’ha aconseguit que la Biblioteca Miquel Ortega tingui en l’actualitat 9800 volums registrats un total de 2353 socis.

Pin It on Pinterest

Share This